Ambassadeur

Björn Kuipers

Te mooi om waar te zijn?

Hij is ondernemend en gedreven, consequent en rechtvaardig en ook nog eens bijzonder innemend. Björn Kuipers, geboren en getogen in Oldenzaal is hij bovendien een Boeskoler in hart en nieren. Daar, in zijn woonplaats, is hij vooral bekend van supermarkt Jumbo Kuipers die hij samen met zijn vrouw Marlies runt. De rest van de wereld kent hem als scheidsrechter van (inter)nationale voetbalwedstrijden, zoals tijdens het EK in 2012, het WK in Brazilië in 2014 en in de Champions League.

Als een jongensboek

Het verhaal van Björn leest als een jongensboek. In 2001 treedt hij in de voetsporen van zijn vader als eigenaar van drie supermarkten. Ondertussen ontwikkelt hij zich verder als scheidsrechter. Met resultaat. In 2005 treedt hij voor het eerst op tijdens wedstrijden in het betaald voetbal en vier jaar later promoveert hij naar de hoogste klasse binnen de Europese voetbalbond. Daar is hij momenteel de enige Nederlandse scheidsrechter. Björn: "Ik had vroeger nooit kunnen denken dat ik de Champions League zou mogen fluiten, maar ik heb gemerkt: niets is onmogelijk als je maar doorzet en met enthousiasme dingen aanpakt." Björn Kuipers is tot en met december 2015 ambassadeur van Doorzetters met Dromen.

''Niets is onmogelijk als je maar doorzet en met enthousiasme dingen aanpakt.''

Björn Kuipers

Over dromen & teamwerk

"Je dromen waarmaken kun je niet alleen", vertelt Björn. "Je hebt altijd anderen nodig die je daarin ondersteunen. In Oldenzaal is dat allereerst mijn vrouw en daarnaast natuurlijk de bedrijfsleider en alle werknemers. Zij helpen mij bij het neerzetten van een goede onderneming en zorgen ervoor dat alles draait, ook wanneer ik er niet ben. Datzelfde geldt op de grasmat. Tijdens het fluiten van een wedstrijd weet ik dat ik kan vertrouwen op de grensrechters en assistenten. Er staat dus altijd een heel team achter mij die maakt dat ik mijn dromen kan verwezenlijken."

Ondernemen met een visie

De gedreven manier waarop Björn vertelt, toont zijn liefde voor de dingen die hij doet. Ondernemen met passie, maar wel doordacht en met een visie. "Het geheim van succes is de juiste mensen om je heen verzamelen. Dat kunnen heel goed mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt. 12 jaar geleden namen wij zo'n jongen in dienst. Hij wilde heel graag werken en ik wilde hem een kans geven. Daar hebben we tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van. Hij krijgt taken toebedeeld die aansluiten bij zijn behoefte aan structuur waar hij vervolgens met veel plezier aan werkt. Dat werkplezier uit zich in een grote betrokkenheid bij de supermarkt. Zo kan ik me niet herinneren dat hij zich ook maar één dag heeft ziek gemeld. Verder is hij uitermate nauwgezet in zijn werk. Het tekent zijn doorzettingsvermogen, waardoor hij zijn droom niet alleen heeft kunnen verwezenlijken, maar ook heeft kunnen behouden."

Björn benadrukt: "Het stigma dat aan deze groep kleeft, heb ik in de praktijk totaal niet ervaren. Voor hen geldt hetzelfde als voor de rest van je personeel: je moet de juiste mensen op de juiste plek zetten. Dan vormen ze een echte verrijking voor je bedrijf."

Contact

Wilt u persoonlijk advies over hoe u een doorzetter binnen uw bedrijf past? Heeft u een vraag over de Participatiewet en bijbehorende regelgeving? U kunt uw vraag stellen via onderstaand formulier. Heeft u liever direct persoonlijk contact? Neem dan telefonisch contact op met Werkplein Twente via: 088-896 99 66

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Doorzetters met dromen?

Schrijf u dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.

'Doorzetters met Dromen' is een initiatief van Werkbedrijf Twente, een overlegtafel in de arbeidsregio Twente. Deelnemende partijen zijn FNV, VNO-NCW Midden, MKB-Nederland, UWV en de veertien Twentse gemeenten. De uitvoerende organisatie is in handen van Werkplein Twente.