De Groene Taxi Almelo

Kijken we in het verkeer, dan kunnen we er nauwelijks omheen: taxi's. Ze zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Bert Kroeze gooide tien jaar geleden het roer om en begon zijn eigen taxibedrijf: De Groene Taxi Almelo. Een taxibedrijf met een enorm sociaal gezicht!

Bij De Groene Taxi Almelo werken circa zestig mensen. Op zich niet heel bijzonder, maar dat zijn de mensen die er werken des te meer. Van deze groep werknemers heeft namelijk tweederde een afstand tot de arbeidsmarkt. Een bewuste keuze van Bert: "Acht jaar lang woonde ik naast de sociale werkvoorziening, Soweco. Ik kwam er over de vloer en had nauw contact met de mensen. Ik ken de doelgroep door en door. Toen ik De Groene Taxi oprichtte, wilde ik juist deze doelgroep een kans geven. Ik kijk naar de mensen achter de chauffeur. Stuk voor stuk positieve mensen met humor. Ze zijn altijd vrolijk en rijden rond met een grote glimlach. Leuk voor hen én voor de klant!"

"De motivatie is zo groot, dat vrijwel alle medewerkers de cursus en het examen in één keer halen. Geweldig!"

Bovenste laag van de piramide

"Vaak wordt deze doelgroep aan de onderkant van de piramide geplaatst. Een baan met veel structuur en handwerk. En daar is natuurlijk niets mis mee! Geweldig dat ze de kans krijgen om te werken. Maar ik wil ze graag zelfstandig laten werken, hun vertrouwen een boost geven en ze in contact laten komen met klanten. Taxichauffeur is een enorm zelfstandig beroep en daarmee bevinden mijn werknemers zich in de bovenste laag van de piramide. De zelfstandigheid en het contact met de klanten vinden ze geweldig!"

Cursus op maat

Een taxichauffeur word je niet zomaar. En al helemaal voor deze doelgroep is het een uitdaging. Maar Bert zet samen met zijn mensen alles op alles! "Van huis uit ben ik leraar. Ik weet hoe lastig het voor deze groep is om een cursus te volgen. Daarom heb ik speciaal voor hen een cursus op maat gemaakt. Wekelijks geef ik de cursus aan een klein groepje medewerkers. Door met kleine groepen te werken, kunnen ze elkaar versterken." Na het volgen van de cursus leggen de medewerkers een praktijkexamen af bij het CBR. Wanneer ze dat halen, ontvangen ze een taxipas en mogen ze zelfstandig werken voor derden. Tot die tijd rijden ze onder begeleiding en voor interne klanten. "De motivatie is zo groot, dat vrijwel alle medewerkers de cursus en het examen in één keer halen. Geweldig!"

Ze staan voor je klaar

"De motivatie is er niet alleen tijdens de cursus, maar ook tijdens het werk. Ongelooflijk hoe ontzettend gemotiveerd en loyaal deze doelgroep is! Als je iets vraagt, dan staan ze altijd voor je klaar. Dankbaar om te mogen werken. De sfeer is geweldig. Voor zowel alle medewerkers als voor mezelf: mooi volwaardig werk!"