Hartman Outdoor Products: een persoonlijk bedrijf zonder hokjes

Hartman Outdoor Products B.V. in Enschede, fabrikant van tuinmeubelen, helpt al zo'n tien jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. "Het past bij het gedachtegoed van de heer Hartman. We zijn een persoonlijk bedrijf zonder hokjes. Iedereen springt bij en denkt mee waar het kan. Elke collega is even belangrijk", geeft Frank van Gemert, manager Logistiek, aan.

Vorig jaar gingen Hartman en Werkplein Twente een bijzondere samenwerking aan. Werkplein Twente heeft een speciaal opleidingstraject ontwikkeld voor werkzoekenden met een bijstandsuitkering. Voor hen is het vaak lastig om aan het werk te komen, alleen al omdat het hen aan de juiste arbeidsvaardigheden ontbreekt. Het opleidingstraject van Werkplein Twente wordt bij verschillende bedrijven uitgevoerd, waaronder Hartman.

Leren en werken bij Hartman dat kan!

Leren en werken bij Hartman

"Bij ons is nu twee keer een groep van zo'n acht mensen met een bijstandsuitkering geplaatst", vertelt Frank. "Zo'n groep blijft drie maanden. In die periode werken ze drie dagen per week in ons magazijn of bij de bedrijven tegenover ons met wie we op dit gebied samenwerken. De andere twee dagen volgen ze een opleiding. Daarvoor hebben we een klaslokaal ingericht. Deze opleiding wordt gefaciliteerd door het ROC. Daarnaast behalen de kandidaten in de drie maanden dat ze bij ons zijn hun heftruckcertificaat."

Doorstromen naar een betaalde baan

Het doel van de opleiding is dat de deelnemers uiteindelijk doorstromen naar een betaalde baan. De eerste ervaringen van Frank zijn positief. "Het zijn mensen die soms om een heel kleine reden buiten de boot zijn gevallen. Ze hebben bij de 'verkeerde bushalte' gestaan, zo zie ik het. Door ze net een klein duwtje in de rug te geven en vooral door te werken aan hun zelfvertrouwen, kunnen ze weer gewoon meedraaien in de maatschappij."

Goud waard

Een mooi voorbeeld van een medewerker die via Werkplein Twente binnenkwam en er helemaal zijn draai heeft gevonden is Endy Jansen. "Het is fantastisch het verschil te zien tussen hoe mensen hier binnenkomen en hoe ze zich na een paar maanden gedragen. Toen Endy na een proefperiode zijn contract bij ons tekende, glimlachte hij van oor tot oor. En nog steeds loopt hij hier elke dag met een glimlach rond. Het is een heel betrouwbare kracht die alles wil doen. Zulke mensen zijn goud waard. Ik ben dan ook ontzettend trots op hem en hoe hij zich heeft ontwikkeld."