I-PACK Hengelo

Tom Hardick heeft ruime ervaring in de airline-wereld. Hij constateerde dat steeds meer luchtvaartmaatschappijen kiezen voor kant-en-klaar producten en daarmee voor een praktisch probleem komen te staan. "Ontbijtjes worden niet meer op een dienblad door de stewardess aan de passagiers overhandigd. Ze worden aangeboden in doosjes. Dat scheelt ruimte en werk. Maar wie zorgt er voor dat alle producten samen in één doosje worden verpakt?"

"Bij ons komen mensen weer uit hun isolement"

Vanaf zijn zolderkamertje ging Tom met dit vraagstuk aan de slag. Hij besprak zijn plannen met Vincent Snoek en samen richtten ze het bedrijf I-Pack op. Al snel gingen ze een samenwerking aan met KLM en ook andere grote luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, meldden zich.

Allemaal medewerkers uit de bijstand

Tom en Vincent besloten een bedrijfspand in Hengelo te betrekken en gingen op zoek naar personeel. "Mijn vrouw, die HRM-adviseur is, wees me op de mogelijkheid mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten." Dit advies volgden de heren op en ze zijn er niet meer van afgestapt. "Het is fantastisch dat je mensen weer een kans kunt geven. Ze komen uit hun isolement. En je ziet aan de brede grijns op hun gezicht hoe blij ze daarmee zijn."

Opleiding voor medewerkers

Om de medewerkers iets extra's mee te geven, biedt I-Pack in samenwerking met het ROC een opleiding op het gebied van voeding en levensmiddelen aan, niveau 1 en 2. Deze opleiding wordt in de kantine van het bedrijf gegeven. Elke maandagavond is er een docent aanwezig.

Hoger uitvalspercentage

I-Pack stelt één eis aan het personeel: ze moeten zich in het Nederlands verstaanbaar kunnen maken. Uiteraard zijn het niet alleen succesverhalen. Vincent: "We hadden een keer een nieuwe kracht aan wie we 's middags om 15.00 uur vroegen hoe het ging. We kregen toen een heel enthousiast antwoord. Een uur later kwam hij bij ons om te zeggen dat het hem niet beviel. Heel bijzonder. En dat hebben we vaker meegemaakt. Maar gelukkig gaat het ook heel vaak ontzettend goed. En dat brengt voor ons heel veel voldoening met zich mee."