Johma

Met een productie van maar liefst 93 miljoen saladebakjes per jaar, bestaande uit 344 verschillende productsoorten, is Johma de bekendste en grootste saladebereider van Nederland. Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door echte doorzetters!

Bij Johma werken bijna honderdvijftig mensen, waarvan veertien doorzetters met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het hoogseizoen produceert het bedrijf in één week maar liefst drie miljoen saladebakjes die samen goed zijn voor één miljoen kilo. Er worden dan zelfs extra krachten ingezet.

"Fijne collega's, net als alle anderen!"

'Ik geloof in hen'

Johma heeft er bewust voor gekozen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk aan te bieden. Remco Rijsenbrij, operationeel directeur van Johma, legt uit: "We staan er vaak niet bij stil, maar we krijgen vaker een kans van anderen dan we zelf doorhebben. Bijvoorbeeld als stagiaire, net afgestudeerde of tijdens je eerste baan. Er zijn dan mensen die jou een kans geven, die zeggen: 'Ik geloof in jou. Ga het maar eens proberen'. Op dat moment is er iemand die jou vertrouwt en een hand boven je hoofd houdt. Ik vind dat ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deze kans verdienen. Ik geloof in hen!"

Speeddaten

Bij Johma staat de juiste match tussen werknemer en werkgever centraal. Een werknemer is niet zomaar iemand met een naam en nummer, maar een volwaardig persoon die past binnen de organisatie en bij de functie. Het sollicitatieproces gebeurde dan ook op een ludieke manier. "Zelf ben ik met het idee gekomen om te gaan 'speeddaten'. Samen met de gemeente en andere bedrijven uit de regio heb ik ook daadwerkelijk een speeddate sessie georganiseerd. Ruim 85 mensen kregen een kwartier om te speeddaten. Vervolgens werd gekeken bij welk bedrijf we hen konden plaatsen. Inmiddels hebben ruim twintig van hen een baan, waaronder een aantal bij Johma."

Trots

"Als je eenmaal aan boord bent, dan moet je werk leveren en presteren. Ik ben enorm trots op het niveau dat onze doorzetters hebben bereikt. Ze komen dan wel binnen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ze werken net zo hard en bereiken net zoveel als alle andere werknemers in het bedrijf. Geweldig! Er zijn geen mooiere mensen, dan de mensen die weten dat het werk lastig is. Die blij en dankbaar zijn met hun baan. Die een geestelijke beperking hebben, maar toch willen en kunnen leren. Fantastisch!"