Vijftien medewerkers vanuit Werkplein Twente willen nog maar één ding: Bolletje!

Bolletje is een echt Almeloos bedrijf, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor mensen. Oftewel de medewerkers van Bolletje. De keuze om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het bedrijf op te nemen, past bij de aard van het bedrijf. En die keuze was dan ook snel gemaakt. Bolletje begon er al een aantal jaren geleden mee. Het laatste jaar gebeurt dit via Werkplein Twente.

"De plaatsing van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt was een weloverwogen keuze. En niet alleen vanwege de veranderende wetgeving", vertelt Giovanni Kruit, manager HR bij Bolletje. "Het begon eigenlijk met een man die belde of zijn zoon, die wat extra begeleiding nodig had, een jaar bij ons kon stagelopen. Dat hebben we gedaan en het ging erg goed. Dus we besloten ermee door te gaan."

"Laatst had één van deze mensen een verwonding waardoor ze niet kon werken. Dat vond ze echt heel erg."

Belangrijke rol voor collega's
Het succes van plaatsing van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt valt of staat met de collega's eromheen, geeft Eveline van Dijk, HR Adviseur bij Bolletje, aan. "Het is erg belangrijk dat collega's zo iemand opnemen in de groep en helpen waar nodig. Dat ging gelukkig heel goed. De begeleider, bij ons vaak de leidinggevende van de betreffende afdeling, speelt hierin ook een belangrijke rol. Het mooiste is als je het van nature in je hebt om op een goede manier met deze doelgroep om te gaan."

Onder de indruk van de werkmentaliteit

De mensen van Werkplein Twente werken bij Bolletje op de afdeling Roggebrood waar ze inpakwerkzaamheden verrichten. En er werken er een aantal in het magazijn op de heftruck. "Het is erg mooi om te zien hoe deze mensen opbloeien", geeft Giovanni aan. "Ze worden gewaardeerd en dat vinden ze fijn. Je merkt ook dat ze steeds minder begeleiding nodig hebben. Eveline vult aan dat ze onder de indruk is van de werkmentaliteit. "Laatst had één van deze mensen een verwonding waardoor ze niet kon werken. Dat vond ze echt heel erg."

Een vaste structuur
Op dit moment werken er bij Bolletje vijftien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij werken elk op een vaste afdeling met een vaste begeleider. "Dat is heel belangrijk", merkt Eveline. "We hadden laatst een keer iemand die normaal roggebrood inpakt, gevraagd om beschuiten in te pakken. Het werk is in feite hetzelfde, maar toch was die persoon de hele dag van slag. Een goede leerschool voor ons. Zo leren wij ook, net als onze medewerkers."