Farwick Groenspecialisten

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen meer dan ze zelf denken

Farwick Groenspecialisten is een allround groenvoorzieningsbedrijf in Enschede. Met zo'n veertig werknemers zijn ze actief op zowel de zakelijke als particuliere markt. Elk jaar bieden ze een stuk of drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkervaringsplek.

Uitvoerder Eric Snippert: "We bieden alleen werkervaringsplekken aan wanneer we uitzicht kunnen bieden op een contract. Dat vinden we belangrijk. We willen werknemers die zich inzetten, goed werk afleveren en het naar hun zin hebben niet na een paar maanden weer de deur wijzen".

"Wat wij belangrijk vinden, is dat hij graag de handen uit de mouwen steekt, zijn werk met plezier doet en bereid is om te leren"

Elke dag een glimlach
's Morgens met een glimlach op het werk komen en 's middags met een nog grotere lach weer naar huis gaan; dat is de lijfspreuk bij Farwick. En Davey van Dijk, 19 jaar, past uitstekend binnen dit profiel. Hij is een jongen met een afstand tot de arbeidsmarkt en werkt sinds een aantal weken bij Farwick. Hij hoopt uiteindelijk een contract te krijgen

Opleiden tot allround vakman

Eric is voor zover hij dat nu kan beoordelen blij met zijn nieuwe kracht. "Bij Farwick hechten we waarde aan de mentaliteit van onze medewerkers. Natuurlijk is iedere medewerker anders, maar we hebben wel een aantal basiswaarden waarover ons personeel moet beschikken. Initiatief tonen, gemotiveerd, leergierig en enthousiast zijn, dát zoeken we in mensen."

Al deze waarden ziet Eric bij Davey terug. "Hij heeft misschien wat meer begeleiding nodig, maar dat vinden we niet erg. Wat wij veel belangrijker vinden, is dat hij graag de handen uit de mouwen steekt, zijn werk met plezier doet en bereid is om te leren. Wij willen Davey graag opleiden tot een allround vakman. Dit geeft hem een gunstige positie op de arbeidsmarkt."

Hoe mensen kunnen verrassen
Dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt je kunnen verrassen, weet Eric als geen ander. "Vier jaar geleden hebben we hier twee mensen gedetacheerd vanuit een sociaal werkbedrijf. Mensen met een beperking, dus er werd ons meegegeven dat we rekening moesten houden met een wat hoger ziekte verzuim. Tot op de dag hebben beide heren zich nog nooit ziek gemeld. Ze doen hun werk met ontzettend veel plezier. Ze dragen onze kleren, rijden in een auto van Farwick en zijn apetrots op dat wat ze doen."

Door mensen met een beperking bij een commercieel bedrijf neer te zetten, kunnen er volgens Eric heel mooie dingen ontstaan. "Ze trekken zich op aan hun collega's. Met de juiste begeleiding en vooral door ze vertrouwen te geven, gaat vaak een wereld voor ze open en kunnen ze een heel waardevolle aanwinst zijn voor je bedrijf."