Preston Palace

Preston Palace is niet zomaar een hotel in Almelo. Met onder andere een zwem- en saunaparadijs, indoor-kermis, uitgaanscentrum, bioscoop en meerdere restaurants en barretjes, is Preston Palace het grootste en meest verrassende all-inclusive hotel in Twente. De beleving van de gast staat voorop. Voor de werknemers is dan ook een belangrijke taak weggelegd!

Preston Palace is een grote organisatie die leunt op mensenwerk. Er zijn circa vijfhonderd medewerkers in dienst, waaronder een groep Wajongeren. "Zelf ben ik op mijn zestiende in dienst gekomen bij Preston Palace", vertelt Personeelsfunctionaris Chantal Monsma. "Ik begon met een bijbaantje en ben uiteindelijk doorgegroeid naar de functie die ik nu vervul. Preston Palace is een bedrijf met enorm veel doorgroeimogelijkheden. Om ook jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te bieden zichzelf te ontwikkelen, zijn we een samenwerking aangegaan met de Twentse Zorgcentra en VSO de Brug. Inmiddels zijn bijna tien jongeren aangenomen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook lopen er meerdere jongeren stage, die vervolgens doorgroeien naar een arbeidsovereenkomst."

"Geweldig dat ze zichzelf ontdekken!"

Geen stempel, maar snuffelen

"De meeste jongeren komen vanuit school, via een stage of via een proefplaatsing vanuit het UWV of de gemeente bij ons in dienst. Sommigen hebben hun papieren al, maar dat wil niet zeggen dat ze op de juiste plek zitten. Een diploma of certificaat drukt al gauw een stempel op iemand. Wij willen juist dat de jongeren verder kijken, gaan snuffelen aan andere werkgebieden en zichzelf afvragen 'Wat kan ik en wat wil ik?'" Een grote organisatie als Preston Palace biedt hier volop mogelijkheden voor. Chantal: "Een mooi voorbeeld is een jongere die binnenkwam met papieren voor de groensector op zak. Voordat hij de tuin in mocht, hebben we hem met een groep in de horeca laten meewerken. Een bewuste keuze. Zo kreeg hij de kans om te laten zien dat hij graag wilde werken en dat hij kon omgaan met regels. Na twee weken wilden we hem zijn droombaan in de tuinsector aanbieden. En wat denk je? Hij was niet meer weg te slaan uit de horeca! Geweldig om te zien dat ze zichzelf écht ontdekken."

Samen kansen creëren

"Jongeren klaarstomen voor de arbeidsmarkt; dat is ons doel. Om dit te realiseren is naast de welwillendheid van onze eigen medewerkers, interne begeleiding erg belangrijk. Vier dagen per week is er daarom interne begeleiding vanuit de Twentse zorgcentra aanwezig. Zij maken de jongeren wegwijs in de organisatie, zorgen voor vertrouwen en leren ze hoe het reilt en zeilt in de organisatie." Chantal durft al voorzichtig een wens uit te spreken voor de toekomst. "Ik hoop dat we in de toekomst zeven dagen per week interne begeleiding kunnen aanbieden. Zo creëren we meer werkplekken. Daarnaast hoop ik dat er meer werkgevers aansluiten, zodat we voor een goede doorstroming kunnen zorgen. Samen kansen creëren!"