ROC van Twente

Goed voorbeeld doet goed volgen bij ROC van Twente

De wetswijziging was de eerste aanleiding voor het ROC van Twente om medewerkers via Werkplein Twente aan te nemen. Besloten werd om als afdeling Personeel- en Organisatie het goede voorbeeld te geven.

Er is bekeken wat voor werk er door iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt kon worden gedaan. Dat resulteerde tot de indiensttreding van Mike Nalecz in november 2015 binnen de personeels- en salarisadministratie. Dat het bevalt, blijkt misschien nog wel het beste uit het feit dat inmiddels al vier mensen via Werkplein Twente bij het ROC van Twente werken.

"Mike kreeg meteen best een verantwoordelijke taak"

Even aftasten voor de hele afdeling

"Mike kreeg meteen best een verantwoordelijke taak", vertelt Marinus van Petegem, interim hoofd personeels- en salarisadministratie. "Van alle 2.200 medewerkers moest de duur van het dienstverband worden gecontroleerd aan de hand van overzichten van ons pensioenfonds. Het ging hierbij namelijk niet om het dienstverband bij het ROC van Twente, maar om hoe lang ze in het onderwijs werkzaam zijn geweest. Dit in verband met het recht op een jubileumuitkering."

In het begin was het best even aftasten voor iedereen op de afdeling. "We wisten immers nog niet goed wat Mike kon. De eerste weken controleerde een collega, die zelf erg secuur is, het door Mike uitgevoerde werk. Tot die collega op een dag bij me kwam om te melden dat het niet nodig was om het nog langer te controleren, want Mike deed zijn werkzaamheden uitstekend. Dat was een fantastisch compliment voor Mike."

Mike hoort er nu helemaal bij

Inmiddels pakt Mike steeds meer zaken op en hoort hij er helemaal bij. "We hadden geen idee hoe het uit zou pakken. Mike had in het begin bijvoorbeeld geen direct telefonisch klantcontact. Als er telefoontjes voor hem binnenkwamen met vragen, werden deze door de rest van het team beantwoord. Heel onhandig en achteraf gezien helemaal niet nodig. We hebben Mike een telefoon gegeven met het idee: 'Je weet pas of het lukt, wanneer je het probeert'. En het gaat prima. Mike handelt al zijn telefoontjes keurig af."

Dit smaakte naar meer

De indiensttreding van Mike smaakte naar meer. "We hebben dan ook in een halfjaar tijd nog drie mensen aangenomen via Werkplein Twente op verschillende afdelingen. Als Mike het niet goed had gedaan, was dat vast niet gebeurd. Voor ons heeft de samenwerking met Werkplein Twente dus heel goed uitgepakt en ik raad het andere bedrijven dan ook zeker aan."