Saxion Enschede

Met ruim 26.000 studenten en vestigingen verspreid over drie steden, mag Saxion zich een grote hogeschool in Oost Nederland noemen. Er is dan ook een belangrijke taak weggelegd voor alle werknemers binnen Saxion. En dat zijn er maar liefst 2.900, onder wie een aantal met arbeidsbeperking.

Werken aan een grotere personeelsdiversiteit

"Het is de wens en visie van Saxion om te werken aan een grotere personeelsdiversiteit. Niet alleen op basis van etniciteit, maar we willen ook mensen met een arbeidsbeperking een kans geven", vertelt Anton Dijkstra, adviseur HRM. "Al langere tijd hebben we medewerkers in dienst met een arbeidsbeperking. In het kader van de Participatiewet hebben we contact gezocht met Werkplein Twente. Sinds vorig jaar zijn drie medewerkers met een arbeidsbeperking via Werkplein Twente bij ons in dienst getreden. "

"De boer op binnen Saxion"


Maatwerk

"We willen een afspiegeling zijn van de maatschappij. Maar we vinden het nog belangrijker dat de medewerkers het werk leuk vinden en bij ons duurzaam inzetbaar zijn", legt Anton uit. Dat de organisatie zich hier hard voor maakt, is duidelijk. Anton: "Het is een kwestie van ervaring opdoen; we gaan de boer op binnen Saxion. We kijken naar wat iemand kan en wil doen, wat iemand leuk vindt en zoeken vervolgens de juiste baan voor de juiste persoon. Hierbij houden we nauw contact met de afdelingen, leidinggevenden en collega's. Het is maatwerk, waarbij we de juiste match moeten vinden".

Trots

Het laten participeren van medewerkers met een arbeidsbeperking vraagt om gemeenschappelijke betrokkenheid. Niet alleen van leidinggevenden, maar ook van collega's en de omgeving. Binnen Saxion is deze betrokkenheid groot en de medewerkers zijn dan ook erg trots. "Iedere keer als ik met een medewerker in gesprek ben, straalt het er vanaf. Ik zie aan ze hoe belangrijk ze werk vinden, hoe fijn ze het vinden om deel uit te maken van een groep en hoe trots ze zijn. Trots op hun werk, trots op de organisatie, maar ook vooral trots op zichzelf. Dat is geweldig om te zien", glimlacht Anton.